Go Virtual! -puhujat



Oona Tikkaoja: Taide metaversumeissa

Taiteen tohtori Oona Tikkaoja on kuvataiteilija ja kulttuurituotannon lehtori Humakissa. Hän on työskennellyt lähivuodet digitaalista kulttuurituotantoa kehittävissä hankkeissa. Tällä hetkellä työn alla on LUME -Luovat metaversumeissa -hanke, jossa selvitetään mm. metaversumeiden ja NFT:iden vaikutuksia erityisesti nuorten taiteilijoiden työhön ja ansaintaan. Kuvanveistäjänä kolmiulotteisen verkon mahdollisuudet kiinnostavat Oonaa suuresti, ja tutkimuksen ohella hän onkin tehnyt konkreettisia kokeiluja taiteen digitalisoimiseen sekä erilaisiin työkaluihin ja alustoihin liittyen.

Taide ja sen toimintatavat muuttuvat jatkuvasti. Puheenvuorossaan Oona pohtii metaversumeiden ja muiden web3 -teknologioiden vaikutusta taiteen sisältöihin, esitysmahdollisuuksiin ja taiteilijan ansaintaan.


Karoliina Leisti: Tapausesimerkkejä XR
toteutuksista taide- ja kulttuurisektorilla

Karoliina Leisti on kokenut XR-teknologian alan asiantuntija. Hän on ollut mukana kehittämässä uutta liiketoimintaa virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden puolella. Leisti toimii erilaisissa luottamus- ja asiantuntijarooleissa Suomessa ja Euroopassa.
Zoan on pelimoottoriteknologian hyödyntämiseen erikoistunut studio, joka tarjoaa yrityksille selaimen kautta toimivia virtuaalimaailmoja. Leisti työskentelee Zoanin Virtual Studion myyntijohtajana.


Tuomas Roininen: Pelit ja pelillistäminen taiteessa ja kulttuurikentällä, sekä Digi & Game Centerin hyödyntämisen mahdollisuukset

Tuomas on työskennellyt noin +15 vuotta peli- ja digialalla sekä erilaisissa hallitustehtävissä mm IGDA Finlandilla ja Neogamesilla muokkaamassa ja kasvattamassa Suomen pelialaa. Hän on ollut perustamassa Peliosuuskunta Expaa 2012 ja Digi & Game Centeriä 2020. Tällä hetkellä Tuomas on CBDO Empires Not Vampires Entertainment Oy:ssä ja varapuheenjohtaja Peliosuuskunta Expassa.


Tuomas Mattila: Digitaalisuus ja luovien alojen ansaintalogiikan murros

Tuomas Mattila (OTT, VTM) on aineettomien oikeuksien asiantuntija. Hänen väitöstyönsä “Yhteistyö tekijänoikeudessa” palkittiin vuoden tekijänoikeustekona vuonna 2022. Tuomas on julkaissut artikkeleita johtavissa oikeustieteellisissä julkaisuissa ja tehnyt uraauurtavaa työtä muun muassa tekijän ja luovan työn tekijänoikeudellisessa tutkimuksessa, sekä aineettomien oikeuksien ja kulttuuriperinnön, kuten saamelaisen perinteisen kulttuurin, suojaamisen tutkimuksessa.

Tuomaksen puheenvuoro pohjautuu ”Luovien alojen ansaintalogiikan murros” hankkeeseen, jossa selvitettiin sitä, kuinka merkittävinä digitalisaation tuomat muutokset luovilla aloilla koetaan, erityisesti tekijöiden tulovirtojen kannalta ja tekijänoikeuden haltijoiden näkökulmista. Hankkeen tulosten lisäksi puheenvuorossa esitellään esimerkkitapauksia, joissa digitaalisuutta ja verkkopalveluja on käytetty hyväksi myös uudenlaisten tulonmuodostustapojen löytämiseksi luovilla aloilla.